Föllingedagen medverkande

Det är med stor glädje vi nu kan genomföra en Föllingedag på Värstaborg.
Här presenterar vi alla som ska medverka under dagen och kvällen, dansledare, spelledare och extra spelmän under konserten.

Ulf och Mats Andersson

Bröderna Ulf och Mats Andersson är båda riksspelmän sedan 1978 och uppväxta i Föllinge. De började spela fiol i 10-årsåldern med spelmannen Lennart Olsson från Föllinge som lärare. Möten med traditionsbärare runt om i Jämtland har gett dem en genuin grund som folkmusiker.
Ulf och Mats erövrade stort guld i samspel redan 1982 och är lika uppskattade estradörer som kursledare. Deras skickliga samspel, som ger danslåtarna driv och energi, har i hög grad bidragit till Föllingedansernas popularitet. De har verkat som arrangörer och lärare vid Föllingeveckan sedan 1978.

Beret Bertilsdotter

Beret Bertilsdotter är uppvuxen i Offerdal, grannsocken till Föllinge. Sedan tidiga tonår har hon dansat polskor med lika stor lust som bugg, gammeldans och internationell dans. Hon har genom åren haft många kurser i Jämtländsk dans och turnerat med olika uppvisningsgrupper både i Sverige och utomlands och även erhållit stort silver i polskdans. 1985 träffade hon Ernst Grip för första gången och 1995 hade hon slutfört dokumentationen av de 15 danser han förmedlade. Beret har varit instruktör vid Föllingeveckan sedan 1992.

Gudmar Göransson

Gudmar har växt upp i Östersund men har rötter i Föllinge socken, samt Dalarna. Gudmar och Beret var de första som påbörjade dokumentationen av Ernst Grips danser 1985. Ernst gästspelade därefter på Föllingeveckorna tills han och Beret tog över danskursen 1992 med hela hans material på 15 dansvarianter från Föllinge/Hotagen. Med bakgrund av detta är Gudmar väl rustad för att undervisa just Föllingedanserna.”

Paul Sjödin

Ifrån att under 1970-talet rönt stora dansframgångar i Hälsingehambon, Upplandsschottisen, Slängpolska från Torp och Timråsvängen (danstävling i hambo och schottis) så har hans fokus alltmer riktats mot att spela den musik som danserna i dom tävlingarna lutar sig mot. Men ännu mer har intresset för att spela polskor från hela den norra delen av Sverige, från Dalarna och uppåt, tagit allt större plats. För närvarande spelar Paul i gruppen Skvaderlaget (fd Trio KAP) och i Njurunda Spelmanslag.

Nils Andersson

Nils har spelat bas i 30 år i olika konstellationer och stilar. Folkmusiken och gammeldans har varit med ända från början.

Föllingeveckan blir Föllingedag

Föllingedag på Värstaborg Lördag den 17 februari 2024

Vi är nu mycket glada att Föllingeveckan kommer till Värstaborg i Njurunda den 17 februari 2024. Det blir en Föllingedag med danskurs, spelkurs och kvällskonsert. Fika och social dans efter konserten. Vi får möta Föllingelaget med Beret, Ulf, Mats och Gudmar. Och med fint stöd av Paul Sjödin och Nils Andersson.

För oss som uppskattar bygdedanser och folkmusik är fenomenet Föllingeveckan välbekant. Föllingeveckan har under de 50 år som den arrangerats besökts av dans- och musikvänner från inte bara Sverige utan även från våra grannländer, Frankrike, Italien, Nederländerna, USA, Japan mm.

Danserna från Föllinge-Hotagen, polskor såväl som gammaldanser, är karaktärsfulla och kännetecknas av både driv o lätthet som också återfinns i musiken. Dansen och musiken är väl sammanflätade – som hand i handske. Vem har inte känt dansglädjen slå i taket när musikerna spelar upp till en gammalpolska från Föllinge för att sedan njuta av lugnet och harmonin i en Åtabakpolska.  Musiken har sina rötter i traditionen efter spelmannen och Offerdalsbon Nils ”Lapp-Nils” Jonsson (1804-1870). Framför allt i triolerna som återkommer i många av låtarna och som är fina att lyssna till och en fröjd att dansa till.

Beret Bertilsdotter m fl. dokumenterade 15 danser i början av 90-talet efter traditionsbäraren Ernst Grip (1918–1998). Förutom Beret och Ernst har flera varit taktgivare i Föllingeveckan. Riksspelmännen Ulf och Mats Andersson har i hög grad bidragit till Föllingedansernas popularitet genom deras skickliga samspel (guld i samspel 1982) som ger danslåtarna driv och energi. Riksspelmannen Gudmar Göransson och Beret samarbetade under 1970 – 80 talen kring den jämtländska bygdedansen. Detta blev upprinnelsen till Föllingeveckan. Jens Holmström tog stort silver i polskdans 2008 och har varit dansinstruktör vid Föllingeveckan sedan 2009.

Föllingeveckan höll sin sista och 50:e kurs på plats i Föllinge sommaren 2022 men lever vidare i mobil form. Under 2023 har kurser och konserter med Föllingetema arrangerats på flera platser. Hälsingland, Kalifornien, Föllinge, Växsjö, Örebro och Stockholm.