Polska i tiden
Polska i Tiden – en hyllning av polskan under kulturdag på Värstaborg
Räven raskar över isen, så får jag lov, så får jag lov, att dansa polska i tretakt. Denna traditionella sång och dans inledde folkmusikkonserten på Värstaborg lördagen den 26:e oktober. Nivren Folkdansgille hade bjudit in till danskurs och kvällskonsert för att uppmärksamma att polska – musik och dans – i år är listat som immateriellt nationellt kulturarv som är uttryck för traditioner och kunskaper och är särskilt viktiga att bevara för att föra vidare mellan människor.
Polska, vår första pardans, anses ha dansats i Sverige från 1500-talet och allmänt från 1600-talet. Det finns hundratals varianter av polskdans som succesivt utvecklats inom olika geografiska områden i Sverige. Exempelvis Senpolska från Torp, Polska från Boda, Gammalvänster från Oviken, Polska från Alfta/Arbrå, Klackpolska från Ångermanland mm. Under kvällskonserten varvades naturskön polskmusik med att framstående experter berättade om polskan i tiden. Publiken fick höra hur polskan bevarats genom ett gediget uppteckningsarbete av bl a Inger och Göran Karlholm och som resulterat i ett antal böcker med dansbeskrivningar.
Uppdansning för polskmärken i olika svårighetsgrader arrangeras varje år sedan 1969. Uppdansningen äger rum första helgen i augusti, växelvis i Jämtland och Dalarna. Syftet med Polskmärket är främst att utveckla dansarnas skicklighet men också att bevara danserna i det utförande som de upptecknats – att bära traditionen. Mer om polskmärket finns att läsa på polskdans.com där du också hittar digitala böcker med dansbeskrivningar och utförliga historiebeskrivningar.
Nivren Folkdansgille kan också ge mer information om polska – musik och dans. Har du dansat till ”Räven raskar över isen” så har du redan provat att dansa en polska. Under våren kan du sjunga och dansa polska till ”Vårvindar friska”. Enkla steg på vägen in i polskans värld. Det räcker med stämbandet som instrument för att ljuda en polska och dansa till. Prova gärna! Länge leve polskan!
Om immateriellt kulturarv
Immateriallt kulturarv är traditioner, seder och bruk, som har överförts mellan generationer. Unesco har slagit fast att länder ska göra nationella förteckningar över immateriellt kulturarv för att skapa överblick och ge möjlighet till överföring av kunskap. Källa: Svenska Unescorådet (Unesco är Förenta nationernas organ för utbildning, vetenskap och kultur)
Var kan jag lära mig dansa polska.
En väg till att lära sig dansa polska är att gå med i någon av de folkdansföreningar som finns i Medelpad. Ta kontakt med Nivren Folkdansgille så får du vägledning.
Om Folkmusik på Värstaborg
Folkmusik på Värstaborg arrangeras av Nivren Folkdansgille. Konserten den 26:e oktober om ”Polska i Tiden” var den 147:e sedan år 2000. Nästa konsert kommer lördagen den 23 november. Thomas & Tomas. Riksspelman Thomas von Wachenfeldt på fiol och Tomas Söderlund med sitt dragspel underhåller med högklassig folkmusik. Se nivren.com. Värstaborg är det vackra gula huset som majestätiskt ligger på höjden efter gamla E4 och mitt emot golfbanan i Skottsund.
TEXT: Lars-Eric Gustafsson, ordf i Medelpads distrikt av Svenska Folkdansringen
FOTO: Viola Bogstag och Per Högberg
KONTAKT: nivren@telia.com
Polskeuppdansning: www.polskdans.com